Coördinatie Nico Hilgers
Stel je vraag: Contactformulier
Riperia riperia
Oeverzwaluwen zijn weinig kieskeurige vogels van open terreinen. Het broedgebied moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: Er moet een kale, zandige of lemige steile wand zijn, waarin de nestholen uitgegraven kunnen worden en er moeten flink wat muggen of andere insecten rondvliegen, iets dat in de Nederlandse delta geen enkel probleem oplevert. Zoals de meeste insecteneters brengen oeverzwaluwen de winter door in Afrika.
Oeverzwaluwwand Heerkenshuis
Op ons eigen terrein van de oude Steenoven is in 2010 door BL een wand opgeworpen. Vrijwel direct hebben oeverzwaluwen deze ontdekt. Jaarlijks goed voor rond de 50 broedsels.
Oeverzwaluwwand Leemputten.
Jarenlang, tot 2019 is de oeverzwaluwwand op de Leemputten onderhouden door onze Vogelwerkgroep. Na dat jaar zijn we er mee gestopt omdat de wand compleet 'op' was en niet meer te prepareren. De wand brokkelde steeds meer af en was technisch niet meer op te hogen.
Ieder voorjaar staken we met een bootje het water. Het werk moest natuurlijk gebeuren vóórdat de oeverzwaluwen arriveerden. Oversteken deden we met een oude roeiboot die met de tractor in Oisterwijk was opgehaald. Met schoppen en scharen werd daarna de wand afgestoken en vrijgemaakt van braamstruiken en ander ‘onkruid’. Ook de aanvliegroutes onder bij het water werden vrijgemaakt. Na afloop verkenden we het eiland en vonden nesten van canadese gans, nijlgans en wilde eend. Op de terugreis voeren we langs de twee aalscholverkolonies en telden de nesten.
Hieronder een fotoverslag.